Koltuk altlarına uygulanan lazer epilasyon meme kanseri oluşumunu tetikler mi?

Koltuk altlarına uygulanan lazer epilasyon meme kanseri oluşumunu tetikler mi?

Lazer epilasyon nedir kıllara nasıl etki eder?

Lazer epilasyon ile kıl kökü yok edilirken amaç seçici ısıtma yaparak yani kıl köklerindeki hücrelerin yakılarak hasara uğratılmasıdır. Kıl kökü tarafından emilen bu enerji, ısıya dönüşerek kıl kökünü tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder. Milisaniyeler süresinde cilde uygulanan lazer ışığı, cilde zarar vermeden geçerek kıl kökündeki pigmentlere nüfuz eder. Tüm lazer epilasyon türleri kıl gelişiminin geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar. Kalıcı lazer epilasyon için kıl kökünün papilla denilen kısmının yok edilmesi amaçlanır. Tedavi esnasında tüylerin büyüme aşamaları olan anajen, katojen veya telojen fazda olması tedavi açısından önemlidir. Uygulama anında kılların farklı evrelerde olması, lazer epilasyonda sonucun ortalama 4-6 seans sonrası alınmasına neden olur. Lazer ışının uygulama süresi ve dozu kişinin cilt rengi ve yapısına göre değişiklik gösterir.

 

Koltuk altlarına uygulanan lazer epilasyon meme kanseri oluşumunu tetikler mi?

Lazer epilasyonun meme kanserine yol açabileceğine ilişkin herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Lazer epilasyonda kullanılan ışın tıpkı günlük yaşamda bizi çevreleyen ultraviyole ışınları ya da enerji hatları, cep telefonları ve pek çok elektrikli ev ürünlerinin yaydıkları gibi noniyonize ışın yayıyor.

 

 Lazer epilasyon seansları süresince önerilen tıraş yöntemi kılların daha kalın, siyah ve hızlı çıkmasına yol açar mı?

Lazer epilasyon uygulamasına başlayanların işlemden bir kaç hafta öncesi ağda benzeri, kılları kök kısmından uzaklaştıran yöntemlerden kaçınmaları, bunun yerine tıraşlamaları öneriliyor. Bunun sebebi lazer ışınlarının etkili bir şekilde kılın kök kısmının kıl üretemez hale getirebilmesi için büyüme evresinde kıl mevcudiyetine ihtiyaç olmasıdır. Ayrıca lazer epilasyon seansları devam ettiği sürece kılların ağda benzeri yöntemler yerine tıraşla alınması gerekir. Ancak halk arasında "tıraşın tüylerin daha kalın, daha koyu ve daha hızlı çıkmasına yol açacağı" endişesi yaygındır. Oysaki bu doğru değildir. Halk arasında bu efsanenin yayılmasına sebep olan faktör tıraşlanmadan, doğal olarak büyüyen kılın uç kısmının daha ince ve güneşe maruziyetle daha açık renkli olmasıdır. Ancak kıl tıraşlandığında daha kalın olan orta kısmı künt ve belirgin görünür, bu da sanki kıl kalınlaşmış koyulaşmış yanılgısını yaratır.

TEDAVİDEN ÖNCE VE SONRA NE BEKLEMELİYİM?

Tedavi edilecek bölgeyi tedaviden 1-3 gün önce tıraş etmelisiniz (bazı klinikler size bunu sunacaktır ancak tek kullanımlık jiletlerin irritasyona neden olduğunu unutmayınız). Tedavi öncesinde 4-6 hafta boyunca ve tedavi seyri boyunca hiçbir şekilde ağda veya kökün de alındığı herhangi bir başka epilasyon yöntemine izin verilmemektedir. Zira kılların lazer tarafından hedeflenmesi için yerinde olması gerekmektedir. Bölge mümkün olduğunca yakın bir zamanda tıraş edilmelidir ki lazer kıl folikülüne doğru en fazla enerji ile hedef alabilsin ve deri yüzeyinin üzerindeki kıl parçaları ile enerji boşa harcanmasın. Eğer kıllarınız tıraş ettikten hemen sonra görülemeyecek tipteyse, kılın uzadığı çizgi yalnızca çok hafif gözle görülebilir olmadan 1-3 gün önce tedavi ettirmek istediğiniz bölgeyi tıraşlamanız sağlık personelinizin bu noktayı atlamamasına yardımcı olacaktır.
Tedavi tamamlandıktan sonra (koltuk altları 10 dakikadan az sürmektedir, sırt tedavisi 1 saat civarında zaman almaktadır), cildinizi yumuşatmak için birkaç gün boyunca krem uygulamalısınız. 2-3,5 hafta içinde, tedavi edilen tüm kılların döküldüğünü göreceksiniz. İlk olarak, kıllar geri uzuyormuş gibi görünecektir; ancak yalnızca dökülmek için deri üzerine çıkmaktadırlar. Dökülme yaklaşık 1,5 haftada başlamaktadır ve tedaviden 3,5 hafta sonrasına kadar sürebilir. Duşta bir lif ile deriyi soyma veya peeling uygulama sürecin hızlandırılmasına yardımcı olacaktır. Kılların dökülmesi bittikten sonra, deride sıkışmış küçük siyah noktalar görebilirsiniz. Bunlar yaygın olarak “biber noktaları” olarak adlandırılmaktadır ve daha uzun süre alsa da sonunda döküleceklerdir. Soyma işlemi bunların dökülmesine de yardımcı olacaktır.
Dökülme meydana geldikten sonra, uykuda olan bir sonraki kıl seti çıkmaya başlayana kadar birkaç hafta boyunca kılsız bir dönem geçireceksiniz. Eğer biri için sürecin tamamlandığına inanıyorsanız, bir başka tedavi için epilasyon merkezine gidiniz. Bu genellikle tedaviden sonraki 6-10 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hasta bu sürece kıl azalması yaşayana ve kalan kıllar lazerle hedef alınamayacak kadar ince olana veya istenen azalmaya ulaşana kadar devam etmektedir.
Eğer dökülme yaşamazsanız, kullanılan ayarlar çok yetersiz kalmış olabilir ve dökülmenin olmadığı konusunda sağlık personelinizi bilgilendirmelisiniz. Ayrıca, eğer çok fazla kılın dökülmediğini hissederseniz, sağlık personeli bazı bölgeleri unutmuş olabileceğinden ücretsiz bir tedavi talep edebilirsiniz. Bu tedaviden 15 gün sonra yapılmalıdır zira sonrasında dökülme tamamlanacak ve kalanların etkilenmediğini göreceksiniz. Bazı klinikler standart uygulama olarak tedavi satın aldığınızda bu rötuşları ücretsiz sunabilirler.

 

Lazer epilasyon sonrası cilt nasıl olmaktadır?
Lazer epilasyondan sonra cilt üzerinde, birkaç saat içerisinde geçmek üzere hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi oluşabilir.

 

Koltuk altlarına uygulanan lazer epilasyon meme kanseri oluşumunu tetikler mi?