Lazer Epilasyon İçin Bilinmesi Gerekenler
LAZER EPİLASYON NEDİR?
Lazer epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmanın en sağlıklı ve en hızlı yöntemidir. Lazer epilasyonun temeli cilde uygulanan lazer enerjisinin, tüy köklerine ulaşmasıdır. Kökler bu enerjiyi melanin pigmenti sayesinde emer ve tüy köklerini ısı enerjisiyle yok etme ya da uzama özelliğini kaybetmesine yol açar.
LAZER EPİLASYON KİMLERE UYGULANABİLİR?
Kıl oluşumu tamamlanmış ve uygulamaya engel teşkil edecek herhangi bir sağlık problemi olmayan herkes lazer epilasyon yaptırabilir. Beyaz renkli kıllar renk pigmenti içermediğinden lazer epilasyondan etkilenmeyecektir.
Lazer Epilasyon Öncesi Hazırlıklar Nelerdir?
Öncelikle gideceğiniz lazer merkezine karar vermelisiniz. Deneyimli sağlık merkezlerini tercih ediniz. Tecrübeli doktor ve uzmanların alıştığı merkezleri bulmanızı öneririz.
En az altı hafta öncesinde epilatör, ağda, yolma gibi işlemleri bırakmalısınız. Lazer kıl köklerine etki eder. Bu nedenle lazer öncesi bu tür uygulamalar terk edilmelidir.
Lazer öncesi bronz olunmamalıdır. Bazen kısa süre güneşe maruz kalmak bile olumsuzluk yaratabilir.
LAZER EPİLASYON NASIL UYGULANIR?
Göz ve göz çevresi haricinde tüm dokulardaki tüylere lazer epilasyon uygulayabiliriz. İşlem sırasında gözleri korumak adına özel gözlük kullanılmalı ve lazer epilasyonunun uygulanacağı bölge üzerinden herhangi bir yağ, krem, makyaj olmamalıdır. Uygulama süreleri kullanılan cihazlar ve yapılacak bölgelere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin; yüz bölgesine 5-6 dakika, bacak bölgesine ise 1 saatlik bir sürede gerçekleşebilir. Soğutmalı lazer cihazlarında cildin ısınmasına izin verilmediğinden ciltte yanık oluşma olasılığı düşüktür. Uygulama esnasında tolere edilebilir hafif bir acı hissedilebilir. Lazer epilasyonu sonrasında kısa süreli kızarıklık meydana gelebilir bu durum geçicidir.
YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
Lazer ışınının insan üzerinde hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak bazı durumlarda lazer epilasyonunu tavsiye etmiyoruz:
Işığa karşı hassasiyeti olanlar, hiperpigmentasyon (pigment artışı nedeniyle ciltteki herhangi bir bölgenin normalden koyu bir renk alması) ve hipopigmentasyon (melanin pigmentinin yetersiz yapımı sonucunda pigmentasyonun ileri derecede azalması) eğilimi olanlar,
Tetracyclin Nöroleptik veya akne, rozasea tedavisiyle yaşlanmayı önleme amacıyla kullanılan retinoidler gibi ışığa karşı hassaslaştıran ilaçları kullananlar,
Uçuk olarak da bilinen herpes geçiren hastalarda ise hastalığın gerçekleşmiş olduğu bölgeye lazer uygulanmamalıdır.
AĞRISI VE BAŞKA RİSKLERİ VAR MIDIR?
Alexandrite ve Nd-YAG sistemli lazer cihazlarında aktif soğutuculu ucu sayesinde uygulama sırasındaki acı ve rahatsızlığı minimuma indirgenmiştir. Işın verildiğinde bazı hastalar, hafif bir batma ya da yanma hissi duyduklarını söylerler. Lokal anesteziye ihtiyaç yoktur. Lazer sonrasında 10-15 dakika ile en fazla 1 saat arasında süren kıl folliküllerin çevresinde erythem (ödem) olabilir.
TEDAVİ ÖNCESİNDE VE SÜRECİNDE NELER YAPILMALIDIR?
Lazer tedavisine başlamadan önce kılların 4 hafta süre ile ne ağda, ne de cımbız ile alınmamış olması gerekmektedir. Lazer ışını da kıl köküne ulaşmayı hedeflediği için, epilasyon tedavisi sürecinde kılın köküne ulaşmayı hedefleyen bu gibi yöntemlere başvurmamak gerekir.
LAZER EPİLASYON YAPILDIKTAN SONRA TEKRAR TÜYLERİN ÇIKMA RİSKİ NEDİR?
Lazer epilasyon ile jilet, ağda ve epilatör yöntemlerine göre çok daha kalıcı, konforlu ve hijyenik sonuçlar elde edilir. Belli aralıklarla birbiri ardına uygulanan seanslar sonucunda tüylerin yüzde 90–95''i kalıcı olarak tahrip olabilir. Sadece çok az miktarda çok ince ve çok açık renkli tüyler kalabilir. Belli aralıklarla tekrarlanan seanslar sonrasında cilt ve kıl yapısının uygun olması halinde uygulama yapılan bölgedeki kılların kadınlarda yüzde 70-90'ı, kadınlarda ise yüzde 60-80'i kalıcı olarak temizlenir. Geriye kalan kıllar ise ince, açık renkli ve kozmetik önemi az olanlardır.