Formmed Polikliniği

Formmed Polikliniği

Alexandrite lazer epilasyon ülkemizdeki en popüler lazer epilasyon yöntemlerinden biridir. Alexandrite lazer epilasyon açık renkli cilt ve koyu renkli ve kalın kıl tipine sahip insanlarda çok etkili sonuçlara sahiptir. Bronz ten ve çok koyu renkli hastalarda beklenen etki açık tene göre düşüktür. Koyu renkli tenlerde ve açık renkli tüylerde önerilen cihaz Nd-YAG lazer epilasyon cihazıdır.

Alexandrite lazer cihazları teknik olarak, 755 nm dalga boyundaki lazer ışığını kullanırlar. Bu lazer ışığı, melanin dediğimiz boya maddesi tarafından çok iyi tutulur. Melanin tarafından iyi tutulan bu ışık, kıl kökünde kuvvetli epilasyon etkisi yaratabilir. Bu nedenle alexandrite lazer iyi bir epilasyon lazeridir. Melanin tarafından iyi tutulması bazı durumlarda ise dezavantajdır. Koyu cilt renkli kişilerde Alexandrite lazer kullanılamaz. Çünkü Alexandrite lazer koyu ciltteki melanin tarafından da tutulur. Cildin fazla enerji tutması ciltte aşırı reaksiyonlara ve olumsuz etkilere neden olur. Alexandrite lazer epilasyon bu sebeple sadece açık cilt yapısına sahip kişilere uygulanabilir. Koyu cilde sahip kişilerde ise Nd-YAG lazer kullanılmalıdır. Alexandrite lazerin ince tüylere etkisi yoktur. İnce tüylerin bulunduğu bölgelerde istenmeyen etkiler de oluşabilir. İnce tüylerde tetiklenmeye ve azalma yerine artışa neden olabilmektedir. Hangi lazerin kimde kullanılacağına uzman ekipler karar vermelidir. Lazerin işlem için kullanılan dozu da etkinlik açısından önemlidir. Bilindiği gibi günümüzde lazer epilasyon uygulamaları sadece hastane ve tıp merkezi gibi sağlık kuruluşları tarafından yapılabilmektedir.

Lazer epilasyonda soğutma sistemi olmayan eski model lazer epilasyon cihazlarında ise ışığın cildin üst tabakası olan epidermisteki melanin pigmentleri tarafından tutulmasından dolayı ciltte yanık ve sonrasında leke izi kalma ihtimali her zaman mevcuttur. Epilasyon cihazları ile kalıcı yanık izi kalması çok nadir ve kullanım hatası bağlı bir komplikasyondur. Bu nedenle ek lazer epilasyon seanslarının uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişir.

Kıl kökü tarafından emilen enerji ısıya dönüşerek kılın kök hücresini tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder. Milisaniyeler içinde cilde uygulanan lazer ışını, cilt hücrelerine zarar vermeden geçerek kıl kökündeki renk pigmentleri tarafından emilir. Tüm epilasyon lazerleri kıl gelişimini geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar. Kalıcı epilasyon için ise kıl kökünün papilla denilen kıl üretici kısmının yok edilmesi gereklidir.

Lazer epilasyon yapılacak bölgedeki tüyler kısaltılır. Lazer enerjisi deriden geçip kıl folikülündeki pigment tarafından emilir. Saniyeden kısa süre içinde tedavi edilen kıl folikülleri etkisiz hale getiriliyor. Alanın genişliğine bağlı olarak tedavinin süreci birkaç dakikadan birkaç saate kadar çıkabiliyor. Tüyler de 2-3 gün içinde kendiliğinden dökülüyor.

Lazer epilasyonun herhangi bir kalıcı yan etkisi yoktur. Uygulama sonrasında bazı ciltlerde kızarma ve hafif kabarma olabilir, birkaç saat veya çok hassas ciltlerde birkaç gün içerisinde düzelecektir.

Lazer Tedavi Öncesi Öneriler:
Tedaviden önceki  hafta içinde ağda, sir ağda ve cımbız gibi yöntemler kullanmayın. Çünkü lazerin etkileyip yok edeceği kıl kökünü koparmış olursunuz. Bu da lazerin etkisini  azaltır.
Tedaviden bir veya iki hafta önce güneşlenmeyi azaltın.  Bronz ten  lazerin etkinliğini azaltır.
Uygulama yapılacak bölgeye makyaj yapmayın.  Makyaj lazer enerjisini emerek, daha az enerjinin kıl köküne ulaşmasına ve etkinliğinin azalmasına neden olur. Makyaj lazer ısısını artırarak deride tahriş veya yanık yapabilir. Lazer  işleminden sonra makyaj yapılabilir.
Lütfen tedaviden üç gün önce tüyleri kısaltın. Deri üzerindeki uzun kıllar lazer enerjisini emer ve enerjiyi israf ederek kıl köküne gitmesi gereken enerjiyi azaltır. Ayrıca bu kıllar yanık ve deri tahrişi olasılığını arttırır.
Ağrı eşiğiniz düşükse  işlemden 2 saat önce ağrı kesici almanız uygun olabilir. Ayrıca bazı kadınlar regl döneminde acıya daha hassas oldukları için regl öncesi ve sırasında uygulama yapılmayabilir.

Lazer Tedavi Sonrası Öneriler:
Lazer sonrası  kızarıklık eve ulaştığınızda gerilemiş olacaktır. Bazı ciltler hassastır ve işlem sonrası kuruluk hissedilebilir. Bu durumda nemlendirici kullanılabilir.
Tedaviden sonra bir veya iki hafta içerisinde güneşlenmeyin. Lekelenmeler olabilir.  En az 30 faktör içeren güneşten koruyucu kullanın.
Lazer sonrası kıl köklerindeki  tüyler  tedaviden 1 veya 2 hafta içerisinde uzayabilir. Eğer rahatsız oluyorsanız  kesebilirsiniz.
Seans aralarında  ağda, cımbız, iple alma gibi yöntemler kullanılmamalıdır. Çünkü bir sonraki lazer seansının etkisini azaltırlar.

Formmed Polikliniği