Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Lazer epilasyon
Günümüzün estetik güzellik anlayışında istenmeyen tüylerden kurtulmak çok önemli. Üstelik sadece kadınlar değil bu kaygıyı yaşayan, erkekler de artık tercih etmedikleri bölgelerdeki tüylerden kurtulmanın çarelerini arıyorlar. İstenmeyen kıllanmanın önlenmesinde ve giderilmesinde kullanılan yöntemler içinde en prestijli olanı ise elbette ki lazer epilasyon. Dış görünümün özel yaşamdan iş hayatına kadar her alanda giderek daha da önem kazandığı bir çağda yaşıyoruz. Vücudumuzdaki istenmeyen tüyler ve kılların önlenmesi ve yok edilmesi bu estetik kaygıların kuşkusuz en önemli ayrıntılarından birisi. Bu ayrıntıyla baş edebilmek için modern tıbbın önerdiği en geçerli yöntem ise lazer epilasyondur.
Lazer epilasyon kimlere uygulanabilir?
Kadınlara, erkeklere, yetişkinlere ve 12 yaşından büyük gençlere uygulanabilir. Giderek dış görünüşüne ve bakımına daha fazla zaman, enerji ve para harcamaya başlayan modern erkeğin lazer epilasyona olan ilgisi hiç de azımsanamayacak boyutlardadır ve bu ilgi neredeyse kadınlarla yarışacak düzeye ulaşmıştır.
Lazer epilasyon uygulanacak kız çocuklarında adet sisteminin oturmuş olması gerekmektedir. Lazer epilasyon için en uygun cilt tipi, açık tenli olup da kıl rengi koyu olanlardır. Elbette lazer teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte her cilt rengine artık epilasyon uygulamak mümkün, ancak halen beyaz, açık sarı ve açık kırmızı kıl rengini gören lazerler yok. Lazer epilasyon tedavisi ancak kılların olgun olanlarına uygulanabilir, henüz olgunlaşmamış kıl kökleri uygulamadan etkilenmez. Tedavi için kılların anajen (olgun) faza geçmelerinin beklenilmesi ve ek lazer epilasyon seanslarının uygulanması gerekir.
Yan etkileri var mıdır?
Lazer ışınının insan üzerinde hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak bazı durumlarda lazer epilasyonunu tavsiye etmiyoruz: Işığa karşı hassasiyeti olanlar, hiperpigmentasyon (pigment artışı nedeniyle ciltteki herhangi bir bölgenin normalden koyu bir renk alması) ve hipopigmentasyon (melanin pigmentinin yetersiz yapımı sonucunda pigmentasyonun ileri derecede azalması) eğilimi olanlar, Tetracyclin Nöroleptik veya akne, rozasea tedavisiyle yaşlanmayı önleme amacıyla kullanılanretinoidler gibi ışığa karşı hassaslaştıran ilaçları kullananlar, tavsiye edilmeyen vakalardan ilk akla gelenler. Tetracyclin Nöroleptik ve retinoid gibi ilaçların kullanımının lazer epilasyon tedavisinden ortalama 1 ay önce kesilmesi gerekir. Uçuk olarak da bilinen herpes geçiren hastalarda ise hastalığın gerçekleşmiş olduğu bölgeye lazer uygulanmamalıdır.
Kaç seans yapılır?
Bazı promosyonlarda iddia edildiği gibi tek bir seansla vücuttaki tüm tüylerden kurtulmak mümkün değildir; bu da kıl köklerinin hepsinin tedavi anında aynı büyüme devresinde olmamasından kaynaklanır. Tedavi ancak kılların anajen (olgun) aşamada olanlarına uygulanabilir, katojen aşamada (istirahatta) ve telogen evrede (gerilemede) olan kıl kökleri lazer epilasyon uygulamasından etkilenmez. Uygulama için kılların anajen faza geçmelerinin beklenilmesi ve ek lazer epilasyon seanslarının uygulanması gerekir. Anajen, katojen ve telojen fazları tüm vücut bölgeleri için farklı olduğu gibi, kişiden kişiye de farklılık gösterir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı, kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişir. Örneğin; en hızlı cevap veren bölge koltuk altı iken, en uzun sürede cevap veren bölge ise genital bölgedir. Bütün bu bilgiler ışığında ortalama seans sayıları 4 ile 10-12 arasında değişmektedir. Seans aralıkları gene bölgeye göre 4-6 haftadır. Bir seansın süresi uygulanan alanın sayısına ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. En hızlı tedavi edilen bölge dudak üstüdür ve 1-2 dakika kadar sürer. Bacak ve sırt gibi büyük alanlar ortalama 2-2,5 saat, koltuk altı, bikini bölgesi, yüz gibi daha küçük bölgeler 10-15 dakika gibi sürelerde taranmaktadır.
Tedavi öncesinde ve sürecinde neler yapılması gerekir?
Lazer tedavisine başlamadan önce kılların 4 hafta süre ile ne ağda, ne de cımbız ile alınmamış olması gerekmektedir. Lazer ışını da kıl köküne ulaşmayı hedeflediği için, epilasyon tedavisi sürecinde kılın köküne ulaşmayı hedefleyen bu gibi yöntemlere başvurmamak gerekir. Tıraş etmek veya kıl dökücü kullanmak ise uygulanabilen yöntemlerdir.
Hangi bölgelere uygulanabilir?
Lazer kıkırdak olan veya göze çok yakın olan bölgeler dışında kıl olan her bölgeye uygulanabilir.